Christmas Pudding


Christmas Pudding este un tip de budinca servită traditional in ziua de Craciun ca si desert la cina festiva in Anglia si Irlanda. Multe familii au reteta transmisă de mai multe generatii.
Ea combină fructe uscate, condimente nobile amestecate cu băuturi pretioase, cum ar fi coniac, brandy sau cateodată si cu bere neagră de unde si culoarea negricioasă.
Asocierea cu  Crăciunul este un obicei care merge înapoi în Anglia medievală, timpuri in care "budinca ar trebui să fie făcuta in a 25-a duminică după Sfânta Treime, sa fie preparată cu 13 ingrediente pentru a il reprezenta pe Hristos şi cei 12 apostoli, fiecare membru al familiei sa amestece in ea la rândul său de la est la vest'' in cinstea Magilor şi călătoria lor în această direcţie.
Se serveste cu un sos alb din frisca imbogatit cu rom, brandy sau coniac.
Ingrediente:

300 gr nuci
100 gr migdale
500 gr mix de fructe uscate
Rom, Coniac sau bere pentru macerarea fructelor
1 mar ras fara coaja
10 curmale fara samburi
6-10 linguri sirop de artar sau alt indulcitor
1 lingura pudra de scortisoara
1 lingura de mirodeni pentru vin fiert (nucsoara, cuisoare, anise)
1 lingurita de ghimbir ras
1 lingurita esenta de portocale
1/4 lingurita praf de vanilie
coaja rasa de la o portocala si o lamaie organice

Preparare mix de fructe uscate:

La acest mix am folosit, stafide, cirese, curmale, smochine, prune, merisoare, caise toate uscate si coaja de la o portocala organica care am lasat-o 5 min in apa fiarta. Puteti folosi orice fel de fructe uscate doriti si gasiti.
Am taiat toate fructele si coaja de portocala cubulete si le-am pus la macerat peste noapte in Rom cat sa le acopere.

Preparare Pudding:

Nucile si migdalele se lasa peste noapte la inmuiat separat in apa. Se scurg si se clatesc.
Se pun la deshidratat pentru 2-6 ore.

Cele 10 curmale se pun la inmuiat in apa cat sa le acopere pentru 30 min. Le mixam in blender cu tot cu apa in care au stat la inmuiat pentru a obtine o pasta omogena.
Se transforma nucile si migdalele in faina in robotul cu lama S.
Faina de nuci si migdale, pasta de curmale, mixul de fructe uscate macerate si scurse impreuna cu restul ingredientelor, se amesteca intr-un castron pana cand toate ingredientele sunt bine incorporate.
Se aseaza compozitia intr-o forma sferica (castron) in care a fost pus un film alimentar pentru a usura scoaterea pudding-ului mai usor din forma.
Se pune la deshidratat pentru 1h dupa care se intoarce pudding-ul cu fata in jos, se scoate cu grija din forma si se mai lasa la deshidratat 2-6 ore.

Ingrediente sos:

200 gr pulpa de cocos tanara sau nuci de caju hidratate, nuci de macademia
150 ml apa
sucul de la o lamaie
2 linguri sirop de artar sau alt indulcitor
1/4 lingurita pudra de vanilie

Se amesteca toate ingredientele in blender. Se mai poate adauga apa daca doriti ca sosul sa fie mai lichid.
Optional puteti adauga 2 linguri de rom, brandy sau coniac.

Christmas Pudding se serveste cu sos.

Se pastreaza foarte bine mai mult de o saptamana in frigider, chiar are un gust mult mai bun :)

Comments

Post a Comment

Popular Posts