Bredele

Bredele (biscuiti de Craciun) sunt biscuiti sau prajiturele facute cu ocazia sfarsitului de an in regiunea Alsacia-Strasbourg in Franta. Nu se cunoaste cu exactitate originea acestor biscuiti, primele indicii dateaza din secolul XIV si sunt formele de lemn care nu se stie daca erau utilizate pentru fabricarea biscuitilor de Craciun sau si cu alte ocazii. Se spune ca bredele erau confectionati pentru decorarea brazilor de Craciun.
In 1570 magistratul Strasburgului interzice piata de Sfantul Nicolae si nu se mai puteau cumpara portocale, mandarine, lamai si alte mirodenii necesare pantru fabricarea biscuitilor.
Biscuitii erau taiati in difetite forme cu un cutit si puteau fi cumparati la Marché de Noël din Strasbourg.
Retetele erau transmise doar oral pastrate si tinute secret cu mare grija, erau mai mult de zece feluri.
Se spune ca sunt atatea retete si forme de bredele pe cat familii in Alsacia.
Biscuitii de Craciun pot fi aromati cu anise, scortisoara, cardamon, ghimbir, nucsoara, cuisoare, piper rosu, chimen si alte mirodenii.
Bredele sunt cei mai cautati in perioada Craciunului de toata lumea si de toti turistii care sunt in Alsacia in aceasta perioada. Biscuitii sunt serviti adesea ca desert cu lapte sau cu vin rosu cald.
Am incercat sa aduc un gust cat mai autentic al acestor biscuiti si in reteta mea si sunt bucuroasa ca si anul acesta am bredele de Craciun :)
Sunt foarte multe gusturi si forme diferite de bredele, eu am incercat doar 2 variante pentru inceput si sper sa va placa si voua :)

Ingrediente:

500 gr nuci
200 gr faina de in*
4-6 linguri zahar de cocos sau alt indulcitor
1 lingura de mirodeni vin fiert (nucsoara, cuisoare, anise)
1 lingura de scortisoara
1 lingurita esenta de portocala
1/2 lingurita de vanilie pudra
3 seminte de cardamon (optional)
coaja rasa de la 2 portocale organice

Preparare:

Nucile se lasa peste noapte la inmuiat in apa. Se scurg si se clatesc.
Se pun la deshidratat pentru 4-6 ore.

In robotul cu lama S transformam nucile in faina, adaugam si restul ingredientelor si amestecam pana obtinem o pasta omogena. Atentie sa nu procesam prea mult pentru a evita lasarea uleiului din nuci.

Cu ajutorul unui facalet intindem aluatul egal pe foaia Teflex. Daca este nevoie se poate adauga putina apa pentru a face coca mai usor de modelat.
Se taie aluatul cu diferite forme si se da la deshidratat pentru 4-12 ore, depinde cat de uscati doriti sa fie biscuitii.

*Faina de in se poate obtine prin macinarea semintelor de in in blender sau in masina de macinat cafea.

Comments

Popular Posts